Talousarviopuhe 2018

Talousarviopuhe kaupunginvaltuustolle 5.11.2018 / Jenni Kiiskinen – vihreä valtuustoryhmä

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät viranhaltijat, hyvät valtuutetut, hyvä yleisö
Toukokuussa hyväksytty kaupunkistrategia luonnollisestikin loi suuria odotuksia sen pohjalta ensi kertaa tehtävälle talousarviolle. Strategian odotettiin jalkautuvan oikeasti.
Tunnustan, että hieman pelotti, että nyt lähinnä tehtäisi vanhan kopiota ja erinäiset perässähiihtäjän ratkaisut vain perusteltaisiin irrallisilla, strategiasta etsityillä päälle liimatuilla lauseilla. Minulle on kuitenkin syntynyt vaikutelma, että yhteinen tahto olisi tämän strategian todellinen jalkautuminen myös talousarviovalmistelussa.
Kaupunkistrategian visio rohkea edelläkävijä on mielestäni hieno tavoitetila, jota kohti kulkea eteenpäin reitillä, jonka rajoina ja suuntaviivoina ovat strategian arvot: kehitysrohkeus, oikeudenmukaisuus, turvallisuus ja vastuullisuus.

Oikeudenmukaisuuden, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutuminen turvallisissa lähipalveluissa ei tietenkään voi olla muuta kuin vähimmäisvaatimus. Tästä ei voida tinkiä nyt eikä huonommankaan suhdanteen tilanteessa. Eriarvoisuuskehitystä pitää torjua kaikkialla, rohkeasti ennakoiden ja ennaltaehkäisyyn panostaen.

Lähiliikuntapalvelut, liikuntaharrastuksen mahdollistaminen kaikille lompakon paksuuteen tai asuinpaikkaan katsomatta ovat tärkeitä; kulttuuripalvelujen ja kulttuuri- ja taidekentän yhteistyö on kaupungissa kehittyvää ja rohkeaa; ja nämä molemmat ovat myös yhtäkaikki tärkeää hyvinvointi- ja terveyden edistämistyötä, osallisuuden ja onnellisuuden mahdollistavia osia palveluistamme.
Kaupungin tehtävähän on tarjota asukkaille turvallisia palveluita, jotka edistävät hyvinvointia ja mahdollistavat kaikille tasavertaiset hyvän elämän edellytykset.

Arvoisa puheenjohtaja,
Aivan jokaisen pikkukuntalaisen tarvitsemat päivittäiset palvelut: laadukas ja yhdenvertainen varhaiskasvatus sekä peruskoulu, josta ponnistaa kohti jatko-opintoja, ovat oikeasti se kaikkein vaikuttavin kohde, johon vielä pitää suunnata keinoja ja kehitystarmoa.
Ensinnäkin. Subjektiivinen yhdenvertainen varhaiskasvatusoikeus ja maltillisemmat ryhmäkoot ja turvalliset oppimisympäristöt niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessa vaativat vielä huomiota. Ylöjärven perusopetuksen ryhmäkokojen ja oppimisympäristöjen pitäisi olla kunnianhimoisesti seutukunnan parhaat ja tulevaisuusmyönteisimmät.
Ja toiseksi. Erityisen haavoittuvaisessa asemassa olevien lasten ja nuorten auttaminen, hyvinvoinnin edellytysten varmistaminen, varhainen puuttuminen ja tukeminen elämänhaasteissa on kehitystyön seuraava viipymättä otettava askel.
Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita nuorille pitää siispä ehdottomasti edistää: näistä esimerkkinä nuorten Avekki sekä toimialarajat ylittävää yhteistä valmistelua vaativat koulujen psykiatriset sairaanhoitajat. Myös nuorten päihdetyössä on varmasti paljon tavoiteltavaa tuleville vuosille, sillä kuten tiedämme, ylöjärveläisnuorten päihdemyönteisyys on keskimääräistä korkeammalla tasolla valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan.
Kiitettävää kuitenkin on. Vihreät kiittävät kaupungin kehitysrohkeutta esimerkiksi perusturvaosaston tarjoamissa palveluissa ennaltaehkäisyyn ja uudenlaisiin malleihin perustuvista ratkaisuista. Esimerkiksi nuorille suunnaton maksuttoman ehkäisyn tarjoamiskokeilu (jonka muuten yhä toivomme myös laajenevan nuorisoikäluokkaan 20-24 v.) on oikein hieno avaus.
Ehkäpä Ylöjärveltä löytyy edelläkävijän rohkeutta kokeilla myös millaisia ratkaisuja terveys- ja hoivapalveluihin voisi tarjota digitalisaation ja robotisaation mahdollisuudet.

Arvoisa puheenjohtaja, Hyvät valtuutetut.
Ymmärrän oikein hyvin, että haaste on siinä, miten ylläpitää tasapainoa. Samalla kun suunnataan resursseja palveluiden pyörittämiseen toimivasti, kehitetään myös strategian mukaisesti uusia kokeiluita ja malleja. Tämä on hieno asia. Samalla tulee tietenkin pitää mielessä, että vain kestävä julkinen talous voi turvata tasa-arvoiset ja yhdenvertaiset palvelut. On nähtävä, että julkinen talous niin kuin talous ylipäätään ei voi kasvaa ikuisesti. Ajatus talouskasvusta ilman rajoja on mahdoton.

Resurssit ovat rajalliset, ehkä lukuun ottamatta yhteistyön, yhdessä toimimisen resursseja, joiden potentiaali lienee rajatonta – ja jonka potentiaalia mekin voimme päättäjinä paremmin hyödyntää.
Planeettaa emme kuitenkaan saa lisää. Ympäristöllä on rajansa, jotka vanhat talousmittarit sivuuttavat täysin. Vasta nyt olemme heräämässä näkemään näitä rajoja, ja silmät tulee pitää auki myös kunnallisessa päätöksenteossa.
Ilmastonmuutos tai muut globaalit ympäristöuhat eivät pysähdy maamme, maakuntamme tai kaupunkimme rajoille, vaikka kuinka vetäisimme kerhoissamme ja klubeillamme paperipussia syvemmälle päähämme.
Kaupungin pitää julkista valtaa ja julkista rahaa käyttävänä tahona osoittaa vastuullisuutensa niin taloudenpidon kuin (ja erityisesti) myös ympäristötekojen ja ilmastotekojen suhteen. Olla vastuullinen edelläkävijä.
Viimeksi täältä pöntöstä teille puhuessani, puhuin jalanjäljestä. Hiilijalanjäljestä. Nyt haluan muistuttaa teitä kädenjäljestä: mikä voisi olla tämän valtuuston kädenjälki vastuullisuuteen sekä kestävän, uudistuvan kaupungin edellytysten luomiseen?

Aloittaa voisi ensi pieniltä kuulostavista mutta konkreettisista teoista kuten vaikkapa päästöjen kompensaatiosta; vastuullinen edelläkävijä huolehtii myös metsien hiilinieluista, kestävämmistä hankinnoista sekä investoinneista, joilla edistetään uusiutuvaa energiaa sekä päästöttömiä liikkumismuotoja.
Miten kädenjälkemme näkyy yhteistyössä, investoinneissa ja suunnitelmissa, joilla mahdollistetaan kestävä, hiilineutraaliutta tavoitteleva yhdyskuntarakenne, sellainen kaupunki jossa myös luonnolla on itseisarvo – eikä vain välinearvoa ihmisen tarpeiden tyydyttäjänä? Millaisen ekologisen edelläkävijän kädenjäljen valtuusto haluaa jättää tuleville polville? Millaisen kädenjäljen tämä valtuusto haluaa jättää yhdenvertaisten palveluiden mahdollistajana?

Arvoisa puheenjohtaja, viranhaltijat ja valtuutetut, vihreä valtuustoryhmä kiittää vuoden 2019 talousarviosta sitä valmistelleita tahoja. Se on tyydyttävä, hyvässä suhdanteessa palveluihin jopa hieman panostavan kaupungin kelpo esitys.
Vihreät ryhmänä hyväksyy tämän talousarvioesityksen ja kiittää teitä kaikkia eri tahoja kuluneen vuoden yhteistyöstä.

Julkaissut jennikiiskinen

Kaupunginvaltuutettu, opettaja, äiti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: